Reciclează pentru un viitor mai colorat

Reciclează române. Suntem în mașină, și văd numai hectare cu floarea soarelui, porumb, grâu, etc și treaba asta mă face să mă gândesc cât de mult ne dă nouă Pământul ăsta și cât de puțin îi înapoiem noi. M-am plimbat puțin prin lumea și până acum, cred că România este printre puținele tări necivilizate în ceea ce privește reciclatul. Pe lângă problema supra popularii Pământului, mai este și problema nepăsării și prostiei umane. Nu ne pasă că, cu pași mărunți dar siguri distrugem Pământul. Facem copii, dar nu ne pasă ca le lăsăm o mare de nimic, un pământ sterp, o climă schimbătoare, o natură moartă. Reciclează omule, că nu-ți pică mâna să o faci și nici rangul nu decade, dacă după ce bei o cutie de lapte, mânci o conservă de fasole, un iaurt sau mai știu eu ce să o speli și să o pui în coșul ăla special pentru reciclare. Și nu fi “țăran” adică nu spune duma aia că oricum nima din bloc nu reciclează și atunci de ce ai face-o tu? Fi un exemplu de urmat nu unul de evitat.  Îți place natura, te-ai bucurat de ea, dar de ce nu te gândești să o lași așa cum ai găsit-o? Facem asta la scară mare, ca nație și la scară mică ca individ, familie. Facem ce, te întrebi, nu? Păi mergem la picnic și în urma noastră lăsăm urmele trecerii pe acolo, lăsăm hârtii, pachete de la mici, doze de suc, etc. Suntem niște neghiobi egoiști care se supără pe nedreptățile vieții și ale sistemului dar la rândul nostru nu facem nimic să schimbăm ceva, pentru cei ce vor urma. După ce că nu reciclăm, nici să păstrăm ce avem deja, nu putem. Am putea să mergem mai des pe picioare la muncă sau cu bicicleta, ori am putea să ne grupăm cu 1 vecin să mergem împreună, am putea să luăm autobuzul dar din nou, lenea, umbra care ne urmărește mereu e cu noi, și nu ne lasă să dăm o șansă naturii sau generațiilor viitoare. Vânăm cu nesaț și fără conștiință animalele pe cale de dispariție, nu ne pasa câtuși de puțin că nepoții noștri nu or să știe cum arată un urs polar, un rinocer sau un tigru alb. Egoismul nostru este mistuitor. Arde orice urmă de viitor.

Dă un exemplu în familia ta, în blocul tău, pe strada ta și în țara ta. Dacă nu știai dopurile de plastic se reciclează pentru o cauză nobilă, pentru că există și oameni mai puțin leneși, nu ca mine sau ca tine. În Timișoara la Mall, dacă întrebi la centrul info, te trimit la locul unde se colectează dopurile pentru scaune cu rotile. Pe lângă asta, înainte de a folosi plasticul, gândește-te câte vietăți vor suferii din cauza asta. Reciclează și încercă să reduci consumul de plastic cât mai mult, pentru că pungile și multe alte lucruri nu se recicleză. Pe lângă că se poluează planeta când se fabrică se plouează și mai mult pentru a le distuge. Fii puțin mai atent la mediul înconjurător și mulțumește-i că încă e roditor. 

Tips and tricks: Încercă să eviți legumele ambalate individual, cumpără la kilogram. Folosește cât mai putin plastic, dacă bei apă plată, cumpără bidoane cât mai mari și reumple sticlele de sticlă pentru consum. Sau cumpară pompă de apă pentru bidon. Uite așa nu mai cumperi un bax de peturi de 2 litri și cumperi 2 bidoane de 10 litri. Când cumperi legume la kg, pune în aceiși pungă mai multe legume, până o umpli și pune etichetele aferente, sau pune eticheta pe legume direct, daca poți, noi asa facem. Orice lucru încercă să-l folosești cât mai mult înainte de a-l face gunoi. Încearcă să nu folosești linguri, furculițe, pahare, etc de unică folosință, oricât de tentat și la îndemână este. Nu mai arunca mâncarea! Înainte de toate gândește-te ca în India și în Africa oamenii MOR literalmente de la lipsa de apă și de mâncare..deci nu mai arunca mâncarea, sfat bun pentru bugetul tău și pentru lumea întreagă. Și ultimul sfat, ca de la inimă la inimă, redu aportul de carne, pe lângă că cea din comerț nu e carne și că animalele alea nu au viață, fă asta și pentru tine. Zic asta pentru că majoritatea oamenilor sunt egoiști și nu pot reduce carnea doar pentru că animalele suferă, atunci să o facă pentru ei, să nu sufere mai târziu. Pentru că bagă în organism nu doar carne, ci antibiotice și dracu mai știe ce. P.s PLANTEAZA UN COPAC/POM pe an într-o zonă unde nu există multă vegetație sau implică-te în proiecte de împădurire.  Pentru simplul fapt că nu ai armă în mână nu înseamnă că nu ești criminal. Lași celor ce vin doar un Pământ neroditor și sătul de oameni, deci îi condamni la moarte. 


Image credits: Randy Olson/ National Geographic

Image credits: John Cancalosi/ National Geographic

Image credits: Randy Olson/ National Geographic

Image credits: Randy Olson/ National Geographic

Image credits: Randy Olson/ National Geographic

Image credits: Brian Lehmann/ National Geographic

Image credits: Shawn Miller

Image credits: Randy Olson/ National Geographic

Image credits: David Jones/ National Geographic

Image credits: David Jones/ National Geographic

Image credits: Jayed Hasen/ National Geographic

Image credits: Justin Hofman/ National Geographic

Image credits: ABDUL HAKIM/NATIONAL GEOGRAPHIC

Today’s motto: “Recycle takes little effort on your part, for a big difference to our world.”

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.